Sunday, October 16, 2016


CORNED BEEF NGA MAY PATATAS

Mga Panakot:                                                            Ingredients:
3 ka bug-os nga patatas                                            3 pcs. of Potatoes           
4 ka kutsara nga mantikilya                                      4 tablespoon of margarine
1 ka lata san corned beef (250 mg.)                        1 can of corned beed (250mg.)
½ ka tasa san tiniros panggisa nga Bombay           ½ cup of chopped onion
1 nga kutsarita san asin                                             1 teaspoon of salt
½ nga kutsarita san rudos nga pamyenta               ½ teaspoon of crushed pepper

Proseso san Pagluto:
1. Ilaga san kasadangan an mga patatas.
2. Katapos paglaga parutang ngan tiruson pakwadrado.
3. Magpatunaw sa karaha san mantikilya, igisa an bombay.
4. Pagkatapos isunod an patatas ngan ipadayon an pagluto sa sadang nga kalayo.
5. Ihalo an corned beef. Timplahan san asin ngan pamyenta.
6. Lutuon sa tama-tama nga la kalayo sa sulod san 20 minutos. Okay okayon talagsa.
7. Igserbi.




CHORIZO DE BILBAO

Mga Panakot:                                                        Ingredients:

½ san kilo san giniling nga baboy                     ½ kg. of ground pork
½ san kilo san giniling nga baka                        ½ kg. of ground beef
¼ san kilo nga tambok san baboy, tinadtad     ¼ kg. pork fat, chopped
¼ kutsarita nga pulbos san salitre                     ¼ teaspoon prague powder 
2 ka kutsara san pino nga asin                            2 tablespoon of iodized salt
2 ka kutsara san brown nga asukar                    2 tablespoon of brown sugar
3 ka kutsarita san rinudos nga pamyenta         3 teaspoon of crushed pepper
4 tipak san bawang, tinadtad                               2 chunk of garlic, chopped
¼ tasa san pimento                                               ¼ cup pimento
¾ tasa san mantika                                                ¾ cup cooking oil
3 ka pidaso nga dahon san laurel                       3 pcs. of laurel leaves
¼ tasa san suka                                                      ¼ cup of vinegar
3 ka metro san hilodobila                                    3 meters. of string


Proseso san Pagluto:
1. Hugasan san maupay an bituka san baboy, paturui san maupay tanggalan san tubig nga hinugasan.
2. Butangan dahon san laurel, 2 ka tipak san tinadtad nga lasona ngan suka, ihurom sa sulod san 10 minutos.
3. Ibulad an pinahuroman nga bituka san baboy. Diri gud iraging sa adlaw.
4. Igisa an nabilin nga lasona, tapos isunod an giniling nga baka, giniling nga baboy ngan tambok san baboy.
5. Ihalo an nahibilin nga panakot ngan ukayon san maupay.
6. Isulod an ngatanan nga panakot (gamit an kutsarita) sa solud san binulad nga bituka. Kinahanglan 3 ka pulgada an
    kahalaba san usa nga chorizo. Ayaw pag-utda, higti ngan ipadayon an sunod nga chorizo, depende san kahalaba-on
    san bituka.
7. Katapos pagputos san tanan nga panakot, ibutang sa Tupperware ngan ibutang sa Ref sa sulod san 24 ka oras.
8. Kinabuwasan, magpakaladkad sa karaha san usa nga ka baso nga tubig, ibutang an chorizo ngan ilaga sa sadang nga
    kalayo.
9. Paghubas san tubig, tusukon an chorizo nga gumawas an iya mantika.
10. Hinayi an kalayo ayaw pagpritoha sa gumawas nga mantika, haonon na kun nakagawas na an mantika tikang sa
      chorizo.
11. Papiniton ngan ibalik sa Ref sa sulod san 24 oras.
12. Kinabuwasan pwede na igprito o isugba ngan igserbi.




BOLA-BOLA NGA BAKA NGA MAYDA KESO

Mga Panakot:                                                     Ingredients:
1 ka kilo san giniling nga baka                         1 kilo of ground beef
1 ½ tasa san biskotso                                        1 ½ cup of bread crumbs 2 kutsarita san rinudos nga cumin                  2 tsp. of ground cumin
3 ka kutsara san Parsley, tinadtad                   3 tbsp. of chopped parsley                               
1 paketeng san taco seasoning mix                 1 sachet of taco seasoning mix
¼ kutsarita nga rudos nga pamyenta              ¼ tsp. of ground pepper   
1 ka bug-os san benate nga bonay                   1 beaten egg
3 ka kutsara nga mantika                                  3 tbsp. of cooking oil
½ san kilo nga cheese spread                          ½ kilo of cheese spread
1 tasa san berde nga sili, tinadtad                   1 cup of green chili, chopped

1/3 ka tasa san tinadtad nga bombay             1/3 cup of chopped onion
1/3 nga tasa san gatas san Evaporada            1/3 cup of evaporated milk
3/4 san tasa nga tubig                                        3/4 cup of water                                 

Proseso san Pagluto:
1. Haloon an giniling nga baka, biskotso, cumin, sibuyas, gatas, parsley, pamyenta ngan binate nga bonay.
2. Lidongon sa usa ka  pulgada an kadakoon, bale dinuha an kadako san holen.
3. Iprito nga lunod sa mantika. Kun luto na, haonon ngan upayon pagpataktak san iyan mantika.
4. Sa usa nga karaha magbutang gutiay nga mantika, ngan tunawon an keso.
5. Ibutang an sili, taco seasoning mix, ngan 3/4 nga tasa san tubig hasta matunaw an keso.
6. Katunaw san keso, Ighalo an linidong nga karne sa karaha, takpan ngan pakaladkaran.
7. Ukay-ukayon nga tumaghom an sarsa sa karne.
8. Igserbi.


Bola-Bola nga Baboy (May Curry Powder)

Mga Panakot:                                              Ingredients:
½ kilo nga giniling nga baboy                    ½ kilo of ground beef
2 ka kutsara san bumbay nga                    2 spoons of young onions
    medyo bata pa (gintiros san gudti)          chopped small
2 ka kutsara san harina o                           2 spoons of flour or
    rinudos nga tostado nga galyita               crushed toasted bread
1 ka kutsarita nga curry powder               1 teaspoon of curry powder
½ na baso san gatas                                       ½ glass of milk
2 ka kutsara san mantikilya                        2 spoons of margarine
½ kutsarita san rudos nga pamyinta        ½ teaspoon of crushed pepper
1 ka bug-os san binate nga bonay             1 pc. of beaten egg
½ ka baso san tubig                                    ½ glass of water
3 nga puno san sibolyino                           3 steam of onion leaves
    pino an katiros                                             chopped to bits

Proseso san Pagluto:
1. Timplahan an giniling nga baboy san rinudos nga pamyinta, asin, harina o biskotso (bread
    crumbs) ngan bumbay.
2. Ig bola-bola an giniling ngan panakot ngan ig-ligad sa harina tapos itunlob sa binate nga
    bonay.
3. Igprito an bola-bola sa nakaladkad nga mantika hasta pumula, ipiliw.
4. Tunawon an curry powder sa tubig. Pasoon sa karaha an mantikilya.
5. Ibutang sa karaha an tinunaw nga curry powder, gatas ngan pamyinta.
6. Pagkaladkad, ihalo liwat an 1 ka kutsara nga tinunaw nga harina.
7. Ukaya san maupay hasta lumapot.
8. Timplahan san asin at itaktak an prinitong nga bola-bola.
9. Haonon ngan budburan san sibolyino an bawbaw san ginluto.
10. Igserbi.




BEEF STROGANOFF

Mga Panakot:                                                 Ingredients:
500 nga gramo nga lomo san baka            500 grams of tenderloin beef
5 ka kutsara san mantikilya                         5 spoons of margarine
3 ka kutsara san sherry nga bino               3 spoons of sherry wine
1 ka kutsarita nga tinadtad nga lasuna      1 teaspoon of chopped garlic
1 nga sibuyas, tinadtad                                1 chopped onion
1 ka kutsarita san tomato paste                  1 teaspoon of tomato paste
4 ka kutsara nga harina                               4 spoons of flour
1 ¼ nga tasa san sabaw                               1 ¼ cup of beef soup
      san nilaga nga baka
1/3 tasa san sour cream                              1/3 cup of sour cream
Asin, paminta, betsin                                     Salt, pepper, MSG
125 ka gramo san noodles                           125 grams of noodles

Proseso san Pagluto:
1) Tiroson an baka san kadagkoon nga 3 x ½ ka pulgada. Papulahon san madaliay (makusog
     nga kalayo) sa mapaso nga 3 ka kutsara nga mantikilya. Katapos hukaron an baka ngan ilain
     sa usa nga plato.
2) Mag gisa sa iba nga karaha nga malimpyo san sherry ngan mantikilya (2 ka kutsara), igisa
     an lasuna ngan bumbay. Lutuon sa sulod san usa ka minuto.
3) Ibutang an tomato paste, harina ngan sabaw. Ukayon hasta kumaladkad.
4) Ibutang an sour cream, asin, paminta ngan betsin.
5) Ibalik utro an baka ngan lutuon sa sulod san tulo ka minuto.
6) Igserbe nga may padis nga noodles.




BEEF STEW

Mga Panakot:                                                           Ingredients
1 ka kilo san baka, tiniros sa tig-1 ½ pulgada     1 kilo of beef, 1 ½ inch sliced
4 ka bug-os nga pahalaba nga bacon                   4 pcs. length of Bacon
4 ka tipak san pinitpit nga lasuna                         4 chunks of crushed garlic
1 nga kasadangan nga bumbay, tinadtad             1 chopped onion
2 nga katsumba nga pula ngan berde,                  2 pcs. of red and green chili
     pahalaba an katiros                                                  long sliced
4-5 patatas  nga inupat an katiros sa kada           4-5 potatoes chopped in 4 parts
     tagsa ngan prinito nga sadang                                stir fried
1 ka tasa san gisantes                                             1 cup of green peas
1 nga gutiay nga lata san tomato paste                 1 small can of tomato paste
      o 2 ka lata san tomato sauce                                  or 2 cans of tomato sauce
2 ka kutsara nga asin                                              2 spoons of salt
2 ka kutsara nga biskotso                                       2 spoons of bread crumbs
1 ka kutsarita san betsin                                         1 teaspoon of MSG
2 nga carrots, tiniros nga pakuwadrado               2 carrots, square chopped
1 nga dahon san laurel                                           1 leaf of laurel
1 nga ½ ka tasa san tubig                                       1 ½ cup of water

Proseso san Pagluto:
1. Prituhon an bacon sa karaha sa maluya nga kalayo hasta gumawas an mantika ngan magin
    maragutok. Ipiliw anay.
2. Ibutang an lasuna ngan karne san baka. Prituha an karne san baka hasta mamula. Idugang
    an sibuyas ngan tomato paste. Haluon ngan pakaladkari abot sa 5 ka minuto.
3. Ibuhos an tubig, laurel, ngan timplahan san asin ngan betsin. Pakaladkaran hasta magyumo
    an karne.
4. Kun medyo magmara na, dugngi utro san sadang nga tubig.
5. Tilawi. Ngan kun tama na an timplada, ibuhos an gisantes, katsumba ngan at berde nga sili,
    carrots, ngan  pinirito nga patatas. Lutuon abot san 10 minutos.
6. Isalakot an biskotso para lumapot an sabaw.
7. Dekorasyonan san bacon an bawbaw san ginluto kun ihahadang na.


BISTEK NGA KARNE (BEEF STEAK)

Mga Panakot:                                                   Ingredients:
½ ka kutsara san asin                                    ½ spoon of salt
2 ka putos san rinudos nga pamyinta          2 sachet of crushed black pepper
1 ka kilo san karne san baka o lomo            1 kilo beef (tenderloin)
¼ ka baso san Toyo                                        ¼ cup of soya beans
1 ka kutsara san asukar                                 1 spoon of sugar
7 ka bug-os nga duga san lemonsito            7 pcs. of lime juice
5 ka tipak san lasona nga rinodos                5 chunks of crushed garlic
2 ka bug-os nga bumbay,                               2 onions, round sliced
    tiniros bug-os nga lidong
Mantika nga panprito                                     Cooking Oil
1 ka kutsara san suka                                     1 spoon vinegar
½ ka baso san tubig                                        ½ cup of water

Proseso san Pagluto:
1. Tiroson an karne san baka san manipis nga pahalapad nga 1 ka pulgada an katiros.
2. Timplahan san asin, toyo, suka, asukar, duga san lemonsito, 4 nga tipak lasona, (ilain an 1
    para sa paggisa), 1 nga Bombay (ilain liwat an usa anay). Takpi ngan ipiliw, ibabad san usa ka
    oras.
3. Pagkatapos pagbabad, tanggalon an karne ngan paturoan san maupay. Ayaw pag-ilabog an
    ginbabaran, ipiliw anay.
4. Ibutang an karaha sa may kalayo nga kalan, ngan hulton pagpaso.
5. Pag mapaso na, ibutang an mantika ngan hulton naman pagpaso an mantika.
6. Iprito na an karne san baka, diri gud ig-tringka, kasadangan la.
7. Tapos maprito ngatanan, igla-in sa usa nga plato. Pag-andam bag-o nga hugas nga karaha.
8. Ig-gisa an nahibiling nga lasona ngan sibuyas.
9. Igbuhos ngatanan an sabaw nga ginbabaran san karne, tapos idungan liwat pagbutang an
    prinito nga baka, pakaladkaron.
10. Pagkaladkad, tilawan an timplada. Kun naruyag nga sabawan, ayawan tubig pero maayaw
      ka liwat asin o tuyo kay tingali magtab-ang na, depende san imo panrasa.
11. Haonon ngan igserbi.